Aberdeen angus
• pochází ze severovýchodního Skotska z hrabství Aberdeenshire, do něhož spadají kraje Aberdeen, Banff, Kincardine a Angus,
• je nejrozšířenější masné plemeno skotu v Jižní a Severní Americe, Austrálii či Novém Zélandě,
• plemenným znakem je bezrohost a plášťově černé („angus black“) nebo červené („angus red) zbarvení celého těla,
• je přizpůsobivé plemeno odolné vůči nepříznivým klimatickým podmínkám,
• hovězí Angus je maso nejvyšší kulinářské kvality,
• maso z jatečných zvířat se vyznačuje vysokým mramorováním, křehkostí, šťavnatostí a specifickou chutí,
(mramorování - přirozený jemný vnitrosvalový tuk, který je rozptýlen v mase a dává masu typickou šťavnatost. Mramorování se vyskytuje jen u speciálně vyšlechtěných plemen skotu.)
• příznivá je u poražených zvířat jatečná výtěžnost 61 %,
• pro své vysoce kvalitní maso a otužilost se chová tradičním pastevním způsobem i na českých podhorských farmách.
Důležitost hovězího masa v naší stravě
• hovězí maso pro naše tělo představuje důležitý zdroj hodnotných bílkovin,
• součástí těchto bílkovin jsou tzv.esenciální aminokyseliny (tělo si je nedokáže vyprodukovat samo),
• hovězí maso je přirozeným zdrojem konjugované kyseliny linolové (CLA), která má v našem těle na starost mj. podporu imunity, odbourávání tuku a také snižuje cholesterol,
• nejbohatší na kyselinu linolovou jsou zejména masa z chovů využívající pohyb stád po pastvinách
• vědci se domnívají, že úbytek konjugované kyseliny linolové v přirozené stravě může mít vliv na zvýšený výskyt civilizačních chorob (obezita, kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění)
• střídmá, ale pravidelná konzumace hovězího, je proto jediněčnou příležitostí jak podpořit své zdraví.