Aberdeen angus

• pochází ze severovýchodního Skotska z hrabství Aberdeenshire, do něhož spadají kraje Aberdeen, Banff, Kincardine a Angus, 

• je nejrozšířenější masné plemeno skotu v Jižní a Severní Americe, Austrálii či Novém Zélandě, 

• plemenným znakem je bezrohost a plášťově černé („angus black“) nebo červené („angus red) zbarvení celého těla, 

• je přizpůsobivé plemeno odolné vůči nepříznivým klimatickým podmínkám, 

• hovězí Angus je maso nejvyšší kulinářské kvality, 

• maso z jatečných zvířat se vyznačuje vysokým mramorováním, křehkostí, šťavnatostí a specifickou chutí, 
     (mramorování - přirozený jemný vnitrosvalový tuk, který je rozptýlen v mase a dává masu typickou šťavnatost. Mramorování se vyskytuje jen u speciálně vyšlechtěných plemen skotu.) 

• příznivá je u poražených zvířat jatečná výtěžnost 61 %, 

• pro své vysoce kvalitní maso a otužilost se chová tradičním pastevním způsobem i na českých podhorských farmách. 

Důležitost hovězího masa v naší stravě

• hovězí maso pro naše tělo představuje důležitý zdroj hodnotných bílkovin, 

• součástí těchto bílkovin jsou tzv.esenciální aminokyseliny (tělo si je nedokáže vyprodukovat samo), 

• hovězí maso je přirozeným zdrojem konjugované kyseliny linolové (CLA), která má v našem těle na starost mj. podporu imunity, odbourávání tuku a také snižuje cholesterol, 

• nejbohatší na kyselinu linolovou jsou zejména masa z chovů využívající pohyb stád po pastvinách 

• vědci se domnívají, že úbytek konjugované kyseliny linolové v přirozené stravě může mít vliv na zvýšený výskyt civilizačních chorob (obezita, kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění) 

• střídmá, ale pravidelná konzumace hovězího, je proto jediněčnou příležitostí jak podpořit své zdraví.