Mangalica (Mangulica)

  • plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny,

  • bylo vyšlechtěno roku 1833 zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi u nás populární Bagoun) s polodivokými vepři ze Šumadije, 

  • běžně mangalica dosahuje živé váhy okolo 300 kg ale jsou známy i případy kdy váha dosáhla k 500 kg, 

  • plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě – tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, které obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu, 

  • tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se dle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice, 

  • po druhé světové válce pěstování plemene upadlo, jelikož má vysoké nároky na stravu a ve vrhu je max. osm selat, 

  • v poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost, 

  • není náhodou, že gurmáni a milovníci zdravé stravy o mangalici někdy mluví jako o „VIP-praseti“ nebo „bio-praseti“. 

  • naše prasata jsou převážnou část roku chována venku na pastvinách, 

  • jejich hlavní zdroj potravy je tráva na pastvině, žaludy, kaštany, bukvice, syrovátka, ovoce a zelenina, čistý ječmeno-pšeničný šrot a zbytky z kuchyně (žádná chemie, směsi s preventivním přídavkem antibiotik), 

  • porážka je prováděna s ohledem vůči zvířatům u nás přímo na místě s možností domácí zabijačky

  • možnost zakoupit čistokrevná selata mangalice z maďarského chovu.
    ilustrační foto